Czterokondygnacyjny budynek usługowo - biurowy z trzypoziomowym parkingiem podziemnym, ma poprawić estetykę rejonu Starego Rynku i zwiększyć dostępność miejsc parkingowych w okolicach Placu Kolegiackiego. Zakończenie inwestycji, rozpoczętej w czerwcu
2014 r., planowane jest na kwiecień przyszłego roku.

 

Biurowiec, kontynuujący ideę parku rozproszonego, powstaje w ścisłym centrum Poznania, wypełniając jeden z pustych kwartałów śródmiejskiej zabudowy. Zaprojektowany został zgodnie z najwyższymi standardami budownictwa. Budynek ma dwie twarze. Od zewnętrznej strony kwartału, ulicy Za Bramką
i budynku Poznańskiego Centrum Świadczeń, elewacje są spokojne, stonowane. To rzędy pionowych wysokich okien, a poszczególne piętra oddzielono od siebie gzymsami. Prezentują się współcześnie, korespondując jednocześnie z sąsiednimi budynkami. Natomiast zupełnie inaczej wyglądają elewacje od strony tylnej. Bryła została tak ukształtowana, żeby wpuszczać jak najwięcej światła do wnętrza kwartału. W tym celu, każda kolejna kondygnacja jest cofnięta względem poprzedniej, tworząc rekreacyjne tarasy wyłożone drewnem i uzupełnione zielenią. Dodatkowa przestrzeń publiczna powstanie też między biurowcem, a budynkiem Poznańskiego Centrum Świadczeń. Będzie to niewielki plac z ławkami i zielenią zaaranżowaną podobnie jak na tarasach nowego obiektu. Przestrzeń ta będzie otwierać się na ulicę Za Bramką.

 

Lokalizacja jest kluczowym elementem determinującym warunki inwestycji i formę obiektu” – mówi Grzegorz Michalski, prezes WCWI.
„Budowa w historycznym centrum miasta to wyzwanie dla całej grupy, od inwestora przez projektanta, do generalnego wykonawcy włącznie” – dodaje.

 

„Projektując taki obiekt, musieliśmy pamiętać o jego dopasowaniu do stojących tam, sąsiednich kamienic. Przy dość wąskich uliczkach w tej części miasta, wysokie przeszklenia pozwalają wpuścić do środka jak najwięcej światła słonecznego” – objaśnia Tomasz Osięgłowski z pracowni architektonicznej Ultra Architects.

 

Nie sama technologia była wyzwaniem mimo, iż jest ona z inżynierskiego punktu widzenia dość skomplikowana. To raczej problemy logistyczne. Brak zaplecza placu budowy, wąskie uliczki, ciasna zabudowa oraz bezpośrednio przylegające budynki będące w złym stanie technicznym, to spore wyzwanie dla naszego zespołu. Najwięcej niespodzianek kryło się jednak pod ziemią. Mimo spodziewanego średniowiecznego cmentarza, w trakcie prac archeologicznych odkryto cenne umocnienia drewniane fosy miejskiej oraz trakty piesze i szańce z czasów saskich. Są to bezcenne znaleziska o ogromnej wartości historycznej, nigdy wcześniej w Poznaniu nie oglądane i nie badane” – mówi Krzysztof Papke, kierownik budowy.

 

Obiekt będzie miał siedem kondygnacji, w tym trzy podziemne. Część nadziemną zaprojektowano z myślą o pomieszczeniach biurowych. Łączna powierzchnia najmu dla biur to 4344 m2.
Z kolei parter przeznaczony będzie na tzw. usługi reprezentacyjne - kawiarnię i restaurację. Na trzech kondygnacjach podziemnych zaplanowano parking na 299 miejsc postojowych.
Będzie to powierzchnia ogólnodostępna, z miejscami dla samochodów osobowych, motocykli i rowerów. Zdaniem Grzegorza Michalskiego, prezesa WCWI, budynek „nie tylko poprawi sytuację parkingową w centrum miasta, ale także pozwoli nadać nowe funkcje temu miejscu i na pewno zwiększy jego atrakcyjność .”

 

Generalnym wykonawcą inwestycji jest konsorcjum firm Aldesa Construcciones Polska Sp. z o.o. oraz Aldesa Construcciones S.A. Projekt architektoniczny budynku przygotowała pracownia Ultra Architects. Wartość inwestycji, realizowanej dzięki unijnej inicjatywie JESSICA, wynosi 60.469.400,80 PLN brutto. Kwota pożyczki uzyskana na ten cel przez Wielkopolskie Centrum Wspierania Inwestycji to 37.500.000 PLN. Łączna powierzchni budynku wyniesie 18 300 m2.